Wat is THCA

Cannabisplanten produceren meer dan 100 verschillende cannabinoïden, die allemaal bijdragen aan de wijze waarop een rook-, vaping-, eetbare, of uitwendige ervaring je zal beïnvloeden. THCA, de afkorting voor tetrahydrocannabinolzuur, is een cruciaal onderdeel van de plant waarvan het belangrijk is dat je er meer over te weten komt.

THCA is de zure vorm van THC, wat staat voor tetrahydrocannabinol. Naarmate een cannabisplant volwassen wordt en de toppen zich ontwikkelen, beginnen terpenen en cannabinoïden zich te vormen. CBGA, ook bekend als de "moeder van alle cannabinoïden", is de eerste cannabinoïde die de plant produceert en uiteindelijk afbreekt tot primaire cannabinoïden zoals THCA en CBDA.

THCA is niet bedwelmend wanneer het wordt ingenomen. Chemisch gezien heeft het een extra moleculaire carboxylring, waardoor het niet bindt aan de receptoren in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor een gevoel van bedwelming.

Je zou kunnen denken: "Wat is het nut als het me niet high maakt?" Echter, zonder THCA zouden we geen THC hebben en evenmin de vele gezondheidsvoordelen die eraan worden toegeschreven.

Cannabistoppen of -bloemen onthullen stampers en trichomen bij naderende binnenkweekoogst. Rauwe cannabisplanten produceren natuurlijk THCA, maar de industrie heeft niet altijd duidelijk onderscheid gemaakt (met dank aan aepublishing/Adobe Stock).

Wanneer THCA wordt blootgesteld aan hitte, zoals bij roken, vapen, dabben, of koken, transformeert het in de bedwelmende en geliefde cannabinoïde THC.

Het grootste verschil tussen THCA en THC is dat THCA geen bedwelmende effecten heeft. Het moet echter verhit worden om THC te worden, bijvoorbeeld door roken, vapen, dabben, of koken voor edibles. Deze omzetting verandert de moleculaire structuur van THCA door verwijdering van een carboxylring, wat THC helpt om zich te binden aan CB1-receptoren in ons lichaam.

De effecten van THCA en THC overlappen op sommige gebieden. Beide hebben het potentieel om misselijkheid te behandelen, maar THCA vertoont meer belofte voor het aanpakken van ontstekingen. Aan de andere kant, omdat THCA niet bedwelmend is, vinden sommigen het minder effectief voor slaap dan geactiveerde THC. Hoewel THC niet wordt aanbevolen voor epileptische aanvallen, kan THCA veelbelovend zijn voor de behandeling van deze aandoeningen.

Is een hoger niveau THCA of THC beter? Alle staten met een medicinaal of recreatief cannabisprogramma vereisen dat cannabismerken en -exploitanten hun producten laten testen door een extern laboratorium om te garanderen dat ze aan voorschriften voldoen en veilig zijn voordat ze aan het publiek worden verkocht. THCA- en THC-niveaus helpen je bepalen hoe krachtig een product is en wat voor soort ervaring je kunt verwachten.

Hoewel het lijkt alsof een hoog THC-gehalte wenselijk is, kan direct verhitten van THC een deel van de cannabinoïden verbranden, wat de algehele ervaring kan beïnvloeden.

Tenzij je op zoek bent naar edibles, is een hoog THCA-gehalte belangrijker dan THC. THCA staat voor de volledige potentie van wat je gaat roken, dabben, of vapen, omdat het omgezet wordt in THC. Bij het zoeken naar bloem, vape cartridges, of concentraten, moet je naar het THCA-gehalte kijken. Dit zijn allemaal producten die decarboxylatie, oftewel activering door hitte, vereisen om bedwelmend te worden.

THCA is niet hetzelfde als delta-8 of delta-9. THCA is de zure vorm van delta-9 THC, de meest prominente bedwelmende stof in cannabis. Delta-8 THC heeft dezelfde atomen als delta-9, maar hun rangschikking verschilt, wat invloed heeft op de effecten. Delta-8 is ook afgeleid van THCA, genaamd delta-8-tetrahydrocannabinolzuur, maar er is beperkt onderzoek naar hoe het zich verhoudt tot THCA. Zowel delta-8 als delta-9 THC hebben bedwelmende effecten bij consumptie, in tegenstelling tot THCA, dat in zijn zure vorm geen high veroorzaakt.

Wat zijn de effecten en voordelen van THCA? Rauwe cannabis veroorzaakt geen high wanneer het zonder activatie wordt geconsumeerd. Consumptie van rauwe cannabis vanwege het THCA-gehalte, bijvoorbeeld door sapjes te maken of een tinctuur of eetbare drank op basis van THCA te nemen, biedt echter enkele voordelen van geactiveerde THC zonder bedwelming.

Er zijn anekdotische verhalen die suggereren dat THCA enig effect heeft, maar de moleculaire structuur van THCA voorkomt binding met CB-receptoren in ons endocannabinoïdesysteem. Er is niet voldoende data om aan te tonen dat THCA gebruikers dezelfde pijnverlichting biedt als THC, hoewel het nog steeds op een meer perifere manier met onze receptoren interageert. Studies tonen aan dat het ook potentiële neuroprotectieve eigenschappen heeft die kunnen helpen bij het vertragen en voorkomen van neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Huntington, en het kan helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals colitis en IBS. Voorlopige bevindingen suggereren dat THCA kan helpen bij aanvalsstoornissen.

Hoe gebruik je THCA? Veel gebruikers gebruiken dagelijks THCA, omgezet in THC, door het roken, dabben, vapen, of innemen van een vorm van wiet om high te worden of symptomen te verlichten. In deze gevallen dient THCA meer als doorgeefluik om de voordelen van THC te verkrijgen. Steeds meer merken erkennen echter de voordelen van THCA voor gebruik op zichzelf.

Een populaire en toegankelijke manier om THCA te gebruiken is het consumeren van rauwe cannabis. Je kunt het letterlijk eten, maar velen verwerken het in een saproutine voor betere werkzaamheid en smaak. Veel bedrijven produceren ook THCA-tincturen en -thema's die als een kuur kunnen worden ingenomen, vergelijkbaar met vitamines of een massageproduct na intensieve inspanning.

Hoe activeer je THCA? Goed nieuws - THCA activeren is zo eenvoudig als het toepassen van warmte. Gebruikers activeren hun THCA dagelijks wanneer ze wiet roken, dabs nemen, een vape-pen gebruiken, of andere vormen van consumptie waarbij warmte een rol speelt. Je kunt ook cannabis decarboxyleren voor edibles, tincturen, en uitwendig gebruik door het bloot te stellen aan ongeveer 200-245ºF gedurende 30-40 minuten in een conventionele oven. Temperaturen boven de 300º zullen de cannabinoïde inhoud verbranden, net als te lang koken.

Moet je THCA roken of dabben? Ja, maar het zal niet lang THCA blijven. Je moet je cannabisproduct met THCA op de een of andere manier blootstellen aan hitte, anders krijg je geen high en ook geen andere voordelen zoals pijnstilling, eetlustopwekking, en vermindering van misselijkheid. Bij blootstelling aan hitte, zoals met een aansteker, vape-pen batterij, of kwarts dab nagel, begint THCA onmiddellijk om te zetten in THC. Dus, als je een joint rookt, een bowl pakt, een waterpijp hit, inhaleer je voornamelijk THC.
Terug naar blog